200 g
makaronu spaghetti 100 g boczku 2 jajka 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30% 30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania sól, czarny pieprz świeżo zmielony posiekana natka pietruszki (opcjonalnie) |
|
Makaron ugotować w
osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Nie przelewać wodą! Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na niskiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni. (Jeśli boczek jest bardzo chudy, dodać łyżkę oleju). Śmietankę, jajka, ser, szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować blenderem. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez ok. 1 minutę. Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i wymieszać. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera. |