SKŁADNIKI 2 PORCJE, PO 600 KCAL 200 g mrożonych krewetek 125 g makaronu np. tagliatelle 1 łyżka oliwy extra vergine 1/3 cebuli 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 125 ml śmietanki 30% |
|
PRZYGOTOWANIE Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty. Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby. Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać. |