SKŁADNIKI
 2 PORCJE, PO 600 KCAL
200 g mrożonych krewetek
125 g makaronu np. tagliatelle
1 łyżka oliwy extra vergine
1/3 cebuli
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 30%


PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.